Kot sem pisal že v prejšnji objavi o Benetkah, sem v zadnjem obdobju začel fotografije obdelovati na nekoliko bolj eksperimentalen način, kar pomeni, da jim s tem dodam bolj zasanjano in abstraktno estetiko. Večinoma gre v končni različici za črno-bele fotografije, sem ter tja kakšna ostaja tudi v barvah. Ob tovrstnih obdelavah spoznavam tudi, da prav pride marsikatera fotografija iz preteklosti, kar potrjuje fotografsko pravilo, da z diskov na vrat na nos ne brišemo fotografij, v katerih ob samem nastanku nismo videli potenciala za nadaljnjo obdelavo.

Fotografi sicer zelo neradi kažemo surove fotografije, ki pridejo iz fotoaparata, tokrat pa bom za nazornejši prikaz razlike med neobdelano in obdelano naredil prav to.

Vse predstavljene fotografije so dobile potrditev tudi pri kuratorjih na fotografskem portalu 1x in bile posledično tudi objavljene oziroma nagrajene. Več o omenjenem portalu si lahko preberete v enem od prejšnjih zapisov oziroma na tej POVEZAVI.

Naslovna fotografija mojih zapisov po navadi ni avtorska, in tudi tokrat ni izjema. Sem jo torej sunil s spleta, morda mi jo je poslal kolega fotograf? Nič od naštetega, ustvarila jo je namreč umetna inteligenca (AI) v programu Adobe Firefly. Podati mu je treba le ključne besede, kaj želimo imeti prikazano, program pa to zgenerira v štirih med seboj podobnih različicah. Tokratni ukazni niz se je glasil man with umbrella from behind, high buildings, raining, dark mode, blurry, double exposure. In tako lahko v nedogled fotografiramo, fotografiramo in fotografiramo, ne da bi se sploh premaknili stran od domačega računalnika.

error: © by Jurij Bizjak