Če se nekoliko bolj resno ukvarjate s fotografijo in če ste imeli kdaj namen preveriti kakovost svojih fotografij, ste zagotovo že slišali za spletno stran www.1x.com. Gre namreč za fotografski portal, kjer gre vsaka fotografija skozi kuratorsko sito, in če le-tega prestane, gre nato v objavo na prvo stran. Omenjena prva stran pa je nekako razčlenjena na tiste, ki so »zgolj« objavljene (published), in tiste, ki so nagrajene (awarded). Zgolj je v navednicah zato, ker skozi ozko sito pade le približno 5 % vseh poslanih fotografij, nagrajenih pa je še kaka polovica manj.

Na začetku zna biti tovrstno sodelovanje kar nekoliko frustrirajoče, saj ob vsem upanju na objavo konstantno prihajajo le zavrnitve. Tudi kasneje, ko je lastno oko že nekoliko bolj kritično, objava nikakor ni samoumevna, saj hladen tuš zavrnitve pride tudi takrat, ko si sam pri sebi popolnoma prepričan v dobro novico Your photo xyz has been published!. Redkeje je obratno, namreč da bi bila objavljena fotografija, ki si jo v presojo poslal bolj za hec in vseeno upal na žegen kuratorjev.  

Ali je vse to brezplačno? Ne, popolnoma brezplačno ni, je pa za dve kraft pivi na mesec. Ob možnosti za nalaganje fotografij po želji dobiš tudi kritiko le-teh, imaš možnost prebiranja prenekaterih tutorialsov, ob objavah in napredku dobiš certifikate in še nekaj podobnih bombončkov. Današnji zapis je mala prelomnica, saj imam trenutno objavljenih oz. nagrajenih točno 50 fotografij. In če se spodobi nazdraviti ob abrahamovi petdesetici, zakaj ne bi tudi ob enaiksovski. 

Navsezadnje pa ne gre pozabiti, da tako pri fotografiji kot tudi kakšni drugi umetnosti ne gre za tekmovanje, temveč za osebno izražanje, ki ti mora za končni uspeh biti predvsem v veselje.

error: © by Jurij Bizjak