Fotografska revija Digitalna kamera je že nekajkrat razpisala fotgrafski natečaj Fotograf leta, tokrat sem odločil prvič tudi sodelovati. Razpisanih je bilo šest različnih tem, in sicer ŽIVALI, POKRAJINA, ARHITEKTURA, PORTRET, ABSTRAKCIJA in ULIČNA & LIFE FOTOGRAFIJA. V kolikor si želel vsaj konkurirati v boju za končni uspeh, je bilo potrebno na vsako temo poslati štiri fotografije, kar pa včasih ni najlažje. 

Nekatere teme so mi dokaj ležale, tako sem imel pri arhitekturi in ulični fotografiji sladke skrbi, kaj izbrati, saj imam na ti dve tematiki kar nekaj dobre robe :). Pri živalih je bil problem večji, saj imam le nekaj kosmatincev v studiu, širšega izbora pač ne. Pokrajina je zgodba zase – ker nisem preveč jutranji tip, takrat namreč nastajajo najlepše pokrajinske fotke, je izbor dokaj omejen. Poleg tega je tudi konkurenca na tem področju zelo huda. Pri portretih tudi nisem preveč močan, saj se tovrstno fotografijo ukvarjam najmanj časa, pa še to ne redno. Oh, abstrakcija, kaj je sploh to? Točno to se je marsikdo vprašal, med drugim tudi sam. In kako to spraviti v fotografijo? Vsled tem vprašanjem je tudi nastalo, kar je pač nastalo. In verjetno to niti ni abstrakcija v pravem pomenu besede. 

Natečaj je torej končan, znani pa so tudi rezultati. Sam sem zasedel 5. mesto med 95 sodelujočimi fotografi, ki pa niso vsi sodelovali s 24 fotografijami. 

 

Takole pa so vse skupaj povzeli organizatorji:

Posameznik je lahko na natečaj poslal največ 4 fotografije na temo, skupaj torej 24 fotografij. V eni temi je lahko avtor prejel maksimalno 60 točk za vse 4 fotografije – in najvišje rezultate so dosegli:

Dejan Kokol (56 točk – ulična in life fotografija),

Joško Šimic (54 točk – živali)

in Uroš Petrič (53 točk – pokrajina).

 

In čas je, da čestitamo najboljšim avtorjem!

Skupni rezultat avtorja na natečaju je seštevek vseh ocen za vse fotografije v vseh temah. Teoretično bi lahko posameznik na natečaju dosegel 360 točk, če bi vsi trije žiranti vse njegove fotografije v vseh temah ocenili s samimi peticami. To se seveda ni zgodilo, a vsi v prvi deseterici so zbrali več kot polovico možnih točk;

 

1. MIHA ŠEGULA (277 točk) – prejemnik Nikon Z50 z objektivoma DX 16-50mm VR in 50-250mm VR

2. JOŠKO ŠIMIC (270) – darilni bon podjetja CEWE v vrednosti 300 evrov

3. URŠA GRADIŠNIK (260) – fotografsko stojalo podjetja Cumulus v vrednosti 150 evrov

4. IRENA GREGORC (246)

5. JURIJ BIZJAK (238)

6. SIMON KREJAN (228)

7. MIRO VLAŠIĆ (207)

8. UROŠ PETRIČ (207)

9. MIJA KOPRIVC (195)

10. DEJAN KOKOL (184)

 

Na spodnjih povezavah najdete fotografije sodelujočih, še bolj podaj pa fotografije, s katerimi sem sodeloval sam.

ŽIVALI 
POKRAJINA
ARHITEKTURA 
PORTRET 
ABSTRAKCIJA 
ULIČNA IN LIFE FOTOGRAFIJA

Vsi vemo, da pri fotografiji ne gre za tekmovanje, zato je pri tovrstnih natečajih bolj kot boj pomembno aktivno sodelovanje in s tem preizkušanje samega sebe pri različnih tematikah. Morebiti tudi pri takšnih, ki se jih do sedaj še nisi lotil. Zatorej se sam že veselim natečaja Fotograf leta 2022, vsem nagrajencem tokratnega natečaja pa iskreno čestitam!

 

error: © by Jurij Bizjak