Koncertna, portretna, modna, športna, produktna, pokrajinska, poročna, itd… vse to so zvrsti oz. podzvrsti fotografije, ki sem se jih bodisi že dotaknil bodisi se jih še bom, če bo volja in priložnost. Ulična fotografija pa je tista, ki me je v preteklem obdobju najbolj prevzela. Deli mesta, ki si jih sicer prehodil že neštetokrat, dobijo povsem novo podobo, ko skozi njih stopiš s ‘fotografskimi očmi’. Poleg vsakdanjih delov so tam nekje za vogalom skriti tudi kotički, v katere te vodi fotogeničen neznanec, pri kateremu čakaš na potezo, ki se bo poklopila z okolico.

Sam sem na ulična potepanja sprva hodil povsem neobremenjeno, z njih prinašal raznovrstne motive naključnih pasantov, za katere pa sem po nekaj tovrstnih izletih opazil, da so ujeti v geometrijsko dokaj pravilne prostore mesta. Kasneje se je ta neobremenjenost prevesila v neke vrste ‘poklicno deformacijo’, saj sem po mestu na vsakem mimohodu podzavestno začel iskati točke, linije in ploskve, v katere bi lahko ujel naključnega sprehajalca. Ta ‘bi lahko’ sem kasneje skozi tedne in mesece počasi tudi udejanjal, rezultat pohajkovanj pa zbral v sekciji urban oz. njeni podsekciji passengers. Nekaj teh fotografij sem konec lanskega leta na večjih formatih razstavil v kamniški galeriji Pogled, razstavo pa naslovil Stičišča. V kolikor kje in kdaj pride do ponovitve, vas, cenjeno občestvo, o tem vsekakor obvestim. 

Zanimivo dogajanje v mestu pa se seveda ne vrši le v geometrijsko urejenem okolju, temveč se spontana dejanja, kretnje, položaji, fotogenične figure in drugo pojavlja povsod, marsikdaj je fotografsko zanimivo le delček sekunde, zato je ključnega pomena biti ob pravem času na pravem mestu. Podobne prigode sam predstavljam v podsekciji street life, kot velemojster tovrstne ulične fotografije še vedno velja Henri Cartier-Bresson, katerega sinonim je t.i. decisive moment oz. odločilni trenutek. Meni prav tako ljub je še Elliott Erwitt, ki v vsakdanjiku najde lepo mero humornih situacij. 

Dobršen del identitete sicer mestu dajemo ljudje, marsikdaj pa je zanimiv pogled le na mestno okostje, ki je bilo zgrajeno tekom človeške civilizacije. Že pogled navzgor nam pričara popolnoma drugačno perspektivo poprej že tisočkrat videne stavbe, zato je koristno vsaj eno oko obrniti tudi tja. Tovrstne fotografije so na ogled v podsekciji arhitecture

error: © by Jurij Bizjak